Dans gerelateerde klachten

Oefentherapie en dans

Een passie

Alle vormen van dans, of het nou moderne dans is, klassiek ballet, dansen op spitzen, streetdance, stijldansen, flamenco, werelddans (caractere), of een dansvorm die ik nog niet genoemd heb, vergen in meer of mindere mate veel van je lichaam en geest.

Dansen doe je met gevoel. Het wordt niet voor niets vaak in een adem genoemd met passie! Het is heerlijk om te dansen op muziek! Muziek roert je en daarop wordt veelal lichamelijk gereageerd met beweging. Kijk maar naar baby’s en zeer jonge kinderen. Binnen de dans beeld je vaak iets uit (je uiten) zoals een emotie of gevoel een verhaal of boodschap. Het is een kunstvorm waarbij je gebruik maakt van je lichaam als instrument om het op een heel bijzondere manier over te brengen op je publiek.

Op dat instrument moet je zuinig zijn! De rug-been-arm-nekspieren, knie-enkel-schouder-ruggewrichten, botten, kapsels en banden (om maar wat op te noemen) zijn sterk maar ook kwetsbaar. Iets wat aangedaan is krijg je helaas niet zonder meer weer terug zoals het was. Daar moet je dan extra hard voor werken.

Blessures voorkomen of opheffen

Elke dansvorm kan belastend zijn voor je lichaam indien de techniek die je gebruikt niet geheel correct wordt uitgevoerd of aangeleerd is. Hoe draai ik bijvoorbeeld op een verantwoorde wijze uit? Welke spieren gebruik ik daarvoor en hoe gebruik ik deze optimaal. Waar moet ik op letten en vooral waarom.

Een veelvoorkomende valkuil is dat er vaak onvoldoende rekening wordt gehouden met de eigen individuele fysieke mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld aan lenigheid, kracht (corestability), uitdraai, conditie, lichaamsgevoel of misschien wel bepaalde anatomische bijzonderheden. Dit ook omdat men hier veelal niet van bewust is. Geen twee lichamen zijn identiek. Aan sommige van deze boven genoemde (voorwaardelijke) functies, en de al dan wel of niet aangeboren (fysieke) mogelijkheden/vaardigheden kan gewerkt worden en kun je verbeteren maar andere juist niet en zul je moeten zien te accepteren en respecteren maar hoeft zeker niet een beperking te zijn!

Oefentherapie en dans

Wat kan ik voor voor je betekenen?

Door mijn dansachtergrond: de dansacademie het Koninklijk Conservatorium (vooropleiding en HBO) de daaropvolgende ervaring als balletdanseres bij het Nationale ballet van Finland en mijn paramedische opleiding tot oefentherapeut mensendieck kan ik mij als geen ander verplaatsen in alles wat er bij komt kijken als je het hebt over dans (amateur of professioneel), de danser of danseres. Ik heb daarbij verstand van de verschillende technieken, dansstijlen en de uitvoering daarvan. Hierdoor kan ik de vertaalslag maken vanuit de paramedische behandeling naar de praktijk! Want hoe pas je een gezonde(re) manier van bewegen toe tijdens de toch wel heel ingewikkelde techniek van de dans zoals bij het maken van tendu’s, het uitdraaien, het maken van een cambre een arabesque of een grand battement?! Om maar wat te noemen:-). En vooral belangrijk, waarom pas ik dat toe… Wat wil ik daarmee voorkomen op korte en vooral lange termijn.

Docenten hebben in de les vaak veel kinderen of (jong) volwassenen die ze tegelijkertijd aandacht moeten geven. Ook het aanleren van pasjes en het in het gareel houden van de leerlingen in een groep vergt een hoop aandacht en tijd. Dit zorgt er jammergenoeg voor dat de docent niet altijd de nodige tijd heeft om een leerling extra aandacht te geven waar nodig. Hier kan ik uitkomst bieden, want juist deze leerlingen zijn extra gevoelig voor het oplopen van blessures als ze moeite hebben met het uitvoeren of toepassen van een bepaalde techniek.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen dan kunt u mij bellen of mailen. Wellicht tot ziens!

📞06-42809514

📫info@oefentherapiemolenwijk.nl